Maanantai klo 8.00. Aamu-unisen open painajainen on aloittaa opetus täysin epäinhimilliseen aikaan. Mutta jonkunhan sekin on tehtävä, jotta lukujärjestykset saadaan tehdyksi.

Päivä alkoi kuviskurssilla eka vuoden tietojenkäsittelyn opiskelijoille
. Haastattelin porukan; pohjoisin opiskelija tuli Pellosta, pari datanomia Kuusamosta, eteläisin Kinnulasta Keski-Suomesta ja loput Raahen ja Oulun seudulta. Suurin osa arvioi edeltävät digikuvan käsittelytaitonsa minimitasoiseksi, pari pyysi hieman empien laittamaan ruksin kohtaan medium. Joukossa oli yksi Lybeckerillä graafista suunnittelua opiskellut, joka erityisesti ilahdutti minua sekä yksi opiskelija, joka on suorittanut avoimessa yliopistossa tietojenkäsittelyn appropaturin. Aikuisen tuntuisia opiskelijoita.

Kerroin syksyn pääharjoitustyöstä, joka on kuvamanipulaatio aiheesta Raahe vuonna 2050
. Aihe on aika vaativa ja töistä on tarkoitus tehdä näyttely Raahen kaupunginkirjastoon marraskuuksi. Saas nähdä miten onnistutaan.

Päivällä tapasin tuttuja opiskelijoita Käytettävyys ja käyttöliittymät -opintojaksolla
. Suurimmalla osalla on tavoitteena valmistua jouluksi, joten esitin, että tämän jakson suoritus voi liittyä omaan opinnäytetyöhön, mikäli on tekeillä jokin digitaalinen tuotos. Suorituksen tärkein suoritus on dokumentointi. Itselläni on kokemusta sekä opistotasoisen graafisen alan artenomiopiskeluista että ammattikorkeakoulun medianomiopinnoista. Yksi suuri ero näiden välillä on se, että korkeakoulussa pitää pystyä raportoimaan tekeminen suhteessa alan vallitseviin käytäntöihin ja tutkimukseen. Valinnat on pystyttävä perustelemaan ja omaan tekemiseen on suhtauduttava kriittisesti. Opistotasolla riitti ammattimainen osaaminen.

Oikeastaan mukava aloittaa työt ja sääkin muuttui sopivasti syksyiseksi
. Helteet ovat ohi ja toivottavasti minun ei tarvitse enää kertaakaan kuulla radiosta inhoamani Mamban kestohittiä "Vielä on kesää jäljellä..."